Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]
Magnez stanowi podstawowy minerał, który reguluje szereg procesów metabolicznych w naszym ciele. Główne jego zadanie, to dbanie o układ nerwowy, co powiązane jest bezpośrednio z jakością przesyłu nerwowego, jak i jego kondycją stricte pod kątem zdrowia emocjonalnego. Wiele osób trenujących posiada znaczne niedobory magnezu, co głównie powiązane [...]
Czy należysz do osób, które ciągle coś podjadają? Czy masz nadwagę i za żadne skarby nie możesz schudnąć? Czy w gąszczu informacji na temat zdrowego odżywiania i różnych diet ciężko Ci wybrać jakąś prostą i sensowną drogę dla siebie? Jeśli tak, to czytaj dalej. Pokażemy Ci jak zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Po pierwsze motywacja i [...]
[...] go więcej. Spożywaj wysokobiałkowe produkty węglowodanowe, takie jak wspomniana wcześniej komosa ryżowa, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z ciecierzycy, amarantus czy kasza gryczana. Dzięki temu zwiększysz zawartość białka w posiłku. Kupuj łatwe w przygotowaniu źródła białka Jeśli masz trudności ze zjedzeniem odpowiedniej ilości białka w [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
[...] poziom cukru we krwi będzie ustabilizowany, co sprawi, że na treningu nie powinno dochodzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Produkty, jakie możemy dołączyć do posiłku to: kasza gryczana, kasza jaglana, ziemniaki, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy. Tłuszcz - jeżeli chodzi o dobór tłuszczu do posiłku, to nie ma tutaj jakichś konkretnych [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] pieczywo, parówki, tłuste ciasta. W typowej diecie brakuje warzyw, owoców (witamin, minerałów), zdrowych tłuszczów (nie śmietany i smalcu) i właściwych źródeł węglowodanów (kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, makaron razowy, chleb razowy). Myślisz, że dziecko, które wiele lat odżywiało się w niewłaściwy sposób, znajdzie własną drogę? W [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
[...] bomba”! To, iż glifosat jest niebezpieczny wiemy przynajmniej od lat 80. XX wieku, już kilka lat po wprowadzeniu środka na rynek. Zapewne wcześniej też o tym wiedziano. W kaszach gryczanych w polskich sklepach znaleziono maksymalnie 0,73 mg glifosatu na kg produktu. Kolejny raz napiszę: „też mi nowina”. O tym, że w żywności istnieją [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
[...] ryż czy makaron, ale różnego rodzaju kasze. Jest ich ogromny wybór? Kasza kukurydziana Jest wytwarzana w ziarna kukurydzy i sprzedawana w formach małych ziarenek. Jest to kasza bezglutenowa, odpowiednia dla osób chorujących na celiakię czy zmagających się z nietolerancją glutenu. Jest lekkostrawna i zawiera małe ilości błonnika pokarmowego. [...]
[...] fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza pęczak itd.) oraz warzywami. Osoby mające problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej powinny ograniczyć podaż węglowodanów (oraz tłuszczów), zarówno w [...]